Kolmas flunssa viimeisen 2kk aikana. Käsittämätöntä, että ensin olin ensimmäistä kertaa eläissäni vuoden sairastamatta. Sitten alkoi influenssa (2vkoa), jonka jälkeen oli pari puolitehoista treeniviikkoa ja sitten taas lentsu (1vko) ja nyt uusiksi. En keksi selitystä tälle ilmiölle, mutta hoidetaan pois. Immuunisysteemi pitäisi olla iskussa, ei ressiä juurikaan, treenit palautumisen ehdoilla yms., mutta nyt vastustaa.
Ja sitten se iloinen uutinen. Meikän idolin eli KStarin Becoming a Supple Leopard kirja saapui vihdoin! Ennakkotilasin sen vissiin joskus tammikuussa. Ei tarvitse kahesti miettiä vapaa-ajan käyttöä. Olen KStarin opeilla tehnyt liikkuvuusharjoittelua jo pitkään ja tulokset ovat olleet huomattavasti paremmat kuin vanhoilla venyttelyparadigmoilla. Nyt KStar iskee pöytään semmosen systeemin yksissä kansissa, että oksat pois.
Ajatuksena on tehdä sekä tavan tallaajista, että maailman parhaista urheilijoista vielä parempia korjaamalla virheellisiä liikeratoja ja puuttuvia liikkuvuusalueita. Jokaisen henk. koht. labrana toimii sali ja moninivelliikkeet, eikä fyssareiden eristävät testit. Lisäksi etsitään spesifejä rajoituksia liikkuvuudessa ja arvioidaan, miten nämä vaikuttavat suorituskykyyn esim. kyykyssä. Kun kyykky kehittyy, asento pysyy väsyneenäkin hyvänä, niin voidaan olettaa, että sama positiokontrolli siirtyy myös muille elämän osa-alueille ja muihin lajeihin. Olen toisinaan kritisoinut sitä ajatusta, että oheisharjoittelulla voidaan simuloida mitään lajilähtöistä taitoa, mutta täytyy muuttaa ajattelua. Ihmisen normaalia liikkumista simuloivat juuri maastaveto, kyykky, telinevoimisteluliikkeet, olympianostot ym. Niiden avulla voidaan turvallisessa ympäristössä nähdä, millä kuormalla ja intensiteetillä asento pettää, jolloin sama käy todennäköisesti myös omassa lajissa, jolloin menetetään tehoa ja suorituskykyä.
Oon päässyt vasta 30 sivua eteenpäin ja kirja on täyttä timanttia. Kertakaikkiaan niin kokonaisvaltainen ja nykyaikaan päivitetty näkemys siitä, miten vammoja ehkäistään ja tuodaan lisää tehoa lajiin kuin lajiin lähtemällä liikkuvuus- ja asentopuolellakin "performance" ajattelusta ja "test/retest" kokeilusta. Jos saan tästä sisäistettyä edes prosentin verran uutta ajatusta, sekä todettua toimivaksi itselläni, niin aion jakaa näitä ajatuksia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tiesittehän, että leopardit ei venyttele? Niillä on silti kaikkina hetkinä maksimaalinen suorituskyky käytettävissä. Ihminen ei ole leopardi, mutta näillä ohjeilla pääsee urheilijana hieman lähemmäksi omaa suorituskykypotentiaalia.
Reenaa! Eikä mitään yhyy yhyytä.
VastaaPoistaLukeminen on myös harrastus!
Poista