perjantai 25. toukokuuta 2012

Mobilityt + sali

Ke 23.5.2012

Aamusta selkä yhtä jumissa kuin tiistainakin. En ottanut relaksantteja vielä, vaan lepäsin. Selkä löysäsi saunan jälkeen hetkeksi ja pystyin käymään kävelyllä. Illalla kuitenkin jumahti taas lähtöpisteeseen, eli kumartuminen tuskaa ja paskalla käynti hikoiluttaa.

Kävely 20min
Mobility 20min

To 24.5.2012

Aamusta sama homma kuin eilenkin. Tänään oivalsin, että parhaiten keskiviikkona auttoi juuri se, että olin liikkeessä. Paikallaan makoillen jumi vain paheni. Jälleen kerran tunnin saunominen, jonka jälkeen kävelyt ja mobbaukset. Aukesi täysin, eikä mennyt enää illalla jumiin.

Kävely 20min
Mobility 30min

Pe 25.5.2012

Dynaamiset lämmöt 15min
Leuat 5x4x15kg
Dippi 10, 3x6x15kg, 10
Kiertäjäkalvosimet x2

Aamusta oli enää pieni häivähdys jumista. Hyvät dynaamiset alle ja voimahommiin. Jätin kaikki jalka&keskiropistohommat sikseen ja jatkossakin saa alottaa herkästi. Leuoissa käytännössä joka kerralla tulee uusi pr-setti. Joko toistot, sarjat tai painot nousee lineaarisesti, mutta ei liian nopeasti. Pidetään kuitenkin toistaiseksi benchmarkkina sitä viiden toiston sarjaa. Dippi tuntui hyvältä myös olkapäissä.

Ennen treeniä paastoa alla 18h, eikä haitannut yhtään! Vakuudeksi nappasin 30min ennen treeniä 10g BCAAt, mutta ei se patti katoais, vaikka jättäis ottamattaki. Aiemmat pidemmän paaston päälle tehdyt treenit on kusseet siinä, että oon lähteny liikkeelle vajailla unilla ja 30min heräämisen jälkeen. Eihän silloin kulje vaikka ois tuplakebulit nassussa. Tästä virhepäätelmästä on nyt päästy eroon ja voin todeta, että tyhjällä vatsalla en huomannut mitään eroa treenitehoissa. Tämä on myös lukuisissa tutkimuksissa todettu. Pitkäkestoisemmat harjoitukset voivat vaatia evästä, mutta 45min treenissä ei tule mitään ongelmaa. Löytyypä NFL:stäkin sällejä, jotka vetää matsit paastotessa, joten toivottavasti tätäkin tutkitaan jatkossa lisää. Btw eilen meni 20h paastolla ja viimeset 3h oli niin paljon virtaa, että joutui ihan ääneen ihmettelemään. Pääkin pelaa paremmin, kun ei tartte miettiä ruokaa. Ja nälkäkin on vain psykologista. :)

4 kommenttia:

  1. Mitä on BCAAt, jottai HORMOONIA?

    Ja tuo PAASTO. Jos nyt rehellisesti sanon, niin VI*TU MITÄ PASKAA.:)
    Ymmärrän nuiden fysiologisten fiilisten geneettisen taustan eli luolamiehellä pitäny fokus olla kirkas ku maha kurissu, että pysyy hengissä. Mutta että nyt ku on Lidlin makkaratiskit ja kaikki..ei pysty, tuommosen paastohomman on pakko olla joku Utele-piikkimatto-huijaus.

    Siis "kotioloissa" mulla on näläkä käytännössä 4h välein, schaibani laulaa sen puolenkymmentä kertaa päivässä solidia jöötiä. Mun kokemukset "paastosta" on intistä ja työreissuilta ja täytyy sanoa, että tokihan roppa sopeutuu. En mää reissussa kuole, vaikka 8h mennään pikakahavilla. Intissä tosin mun karttalaukku oli täynnä kuivalihhaa ja salamia, että ehkä niillä on jaksanu vähän aikaa, vaikkei lämmintä ruokaa oo saanukkaan. Mutta en ymmärrä miksi roppa pitäs panna säästöliekille, mitä sillä haetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ensalkuun todeta, että osaat kyllä kirjoittaa yksinkertaisetkin asiat vielä yksinkertaisemmin, selvällä suomenkielellä ja siten, että joka kerta naurattaa. Loistavaa! :D Toisekseen, minullakin oli kuivaalihaa aina mukana ja niitä käsiä löyty ku teltassa alako vuolemaan! Se on heleppoa johtamista ku kuivikalla palakittee. Kolmanneksi, selitin BCAA:n jo aiemmin, oisit kuunnellu kukkikset tötteröllä! Branch Chained Amino Acids, saat ne kärkkäristäsi, joten ei huolta.

      Olen aikanaan syönyt vuosia "niinkuin bodarin täytyy", eli 30-50g prodea 2-4h välein, 6-8 ateriaa päivässä. Olen ollut lihava, laihaläski, lihaksikas(tavikseen verrattuna)läski ja tällä hetkellä semirasvainen-läski. On ollut vatsavaivaa, närästystä ja ties mitä ruokapuoleen välillisesti liittyvää.

      Jos jotain todistetta viimeisen n. 5 vuoden ravintoasioiden opiskelun tehokkuudesta voi heittää, niin esim. vuosia jatkunut krooninen refluksi (närästys) ja siihen saatu lääkitys loppui sitten kun älysin, että yksikään lääkäri ei tiedä hevonvittua, mistä se johtuu. Otin homman omiin käsiin ja noin vuoden opiskeltuani pystyin lopettamaan lääkkeet. Eipä oo sen jälkeen närästäny muuten ku hirveessä rapulassa, niinku kuuluukin. Ja konstit, millä se lähti ovat niin yksinkertaisia, mutta täysin päinvastaisia, mitä länsimainen lääketiede suosittelee.

      Avarakatseisuus ja sallivuus ovat ravintoasioissakin tärkeitä asioita. Vedän burgereita ja macajuurta rinta rinnan. En väitä tietäväni tai osaavani syödä niinkuin parasta olisi, eikä se ole tarkoituskaan. Tärkeintä on löytää se itselle toimivin. Minulla se tarkoittaa avoimuutta uusille asioille ja itsellä testaamista.

      Paastosta ois mageeta päästä jutustaan pidemmästikin. Tarpeen tullen löytyy tieteelliset lähteet yms. tueksi. :) Se ei ole kuitenkaan pointti. Olen kokenut sen edistävän minun hyvinvointia monellakin tavalla, mutta vielä pitää testata lisää ja säätää sitä minulle sopivimmaksi. Uskon, että jos ihmiset ymmärtäisivät paaston fysiologisen taustan, niin moni käyttäisi sitä luonnostaan tehokkaasti painonhallintaan.

      ps. Säästöliekkiä ei muuten ole olemassa. Voin melko pitävästi tämän todistaa ja selitys on vieläpä varsin yksinkertainen. ;) Itseasiassa paastoaminen lisää ravinnon ja rasvan käytön tehokkuutta eli se on anti-säästöliekki, jos niin haluaa puhua.

      Poista
  2. En ota kantaa mikä ruokavalio sopii kenelleki. Löysin tuommosen artikkelin, jonka tuttu lääkäri on rustannu. Analyytikolle iltalukemista ku tykkät kuitenki lueskella näitä:)

    http://ollisintegrallife.com/2012/05/30/vhh-paleo-ja-korkean-intensiteetin-urheilu-tie-uupumukseen/

    ps: oma ruokavalio perustuu siihen, että en stressaa mitä suuhun laitan, joten testotasot pysyy koholla ja stressihormoonia ei erity!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli erittäin laadukasta lukemista, kiitos! Laitoinpa blogin seurantaan, jos yhtä kovaa tavaraa tulisi jatkossakin. Harvoin törmää Suomessa kirjoittajiin, joiden kanssa voi olla käytännössä kaikesta samaa mieltä.

      Tämän artikkelin voisi luetuttaa jokaisella himotreenaajalla muistutuksena siitä, että harjoitteluvolyymi+intensiteetti ja ravinto (+ravinnon hh määrät) täytyy kulkea käsi kädessä. Kun aletaan menemään trendien mukaan miettimättä kokonaisuuden järkevyyttä, voidaan tehdä enemmän tuhoja kuin tulosta. Tätäkin on kokeiltu ja opittu kantapään kautta. :)

      Jälkikirjoituksesi on täyttä asiaa, vaikka siitä joku voisi huumoriakin repiä. Muistui heti mieleen yksi aiheeseen liittyvä treeniartikkeli: http://jasonferruggia.com/how-to-take-charge-of-your-training-your-life/

      Eli stop worrying about shit! Hormonitoiminta on kuitenkin niin olennaisessa osassa urheiluhommissa, että sitä ei voi jättää huomiotta. Jos stressitasot ovat jatkuvasti ylhäällä ja lisäksi rasitetaan päätä sillä, tuliko syötyä juuri 40g vai 44g proteiiinia tietyllä aterialla, niin mennään perse edellä puuhun. Sallivuus ja itselle anteeksi antaminen eivät kuulu painonvartijoiden teeseihin, mutta harva saa pysyviä tuloksia asettamalla itselle vain uusia rajoitteita ja moittimalla itseään.

      Poista